BVS Bülbüloğlu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Beril Bülbüloğlu ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
“Bir Türk firması olarak İngiltere ve Almanya gibi güçlü ve büyük devlet işlerinde var olabilmek bizim için gurur verici”
Öncelikle bizlere kendinizden ve firmanızdan kısaca bahseder misiniz?
23 Mayıs 1992 Ankara doğumluyum. 2010 yılında Ted Ankara Koleji Lisesi’nden mezun olduktan sonra, 2015’te Koç Üniversitesi İng. İşletme Bölümü’nü bitirdim. Hemen akabinde yurtdışı ve yurtiçi olmak üzere kısa dönemli iş deneyimlerim oldu. 8 yıldır çalışmakta olduğum Bülbüloğlu Vinç Sanayi firmasında İstanbul Bölge Müdürlüğü’nde İş Geliştirme Uzmanı olarak başladım. Ardından İstanbul Bölge Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyeliği, bugün ise İstanbul Bölge Müdürlüğü görevime devam etmekle beraber BVS’de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, Bülbüloğlu Çelik Endüstrisi firmasında ise Yönetim Kurulu Üyeliği görevini üstlenmekteyim. Grup şirketlerimiz dışında Makine İhracatçıları Birliğinde Yönetim Kurulu Üyeliğimi son 2 senedir devam ettirmekteyim.
BVS, 1985 yılında yönetim kurulu başkanımız Önder Bülbüloğlu tarafından kuruldu. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu olan başkanımız, okuduğu yıllar içerisinde kaldırma ekipmanları adı altında aldığı derse duyduğu ilgi üzerine bu sektöre giriş yapmaya karar vermiş. 1985 yılında 1000 m2’lik bir atölyede başlayan macerası, bugün 2 fabrika 65.000 m2 üretim alanına sahip, 500 üzeri kişiye istihdam sağlayan bir firma haline geldi. Yaklaşık 40 yıldır sektöre hizmet veren BVS, gerek edindiği tecrübe ve bilgi birikimi ile, gerekse kendine yaptığı yatırımlarla Türkiye’de bu sektörün öncü firması, dünyada da rekabetçi konumunu almıştır. 90 ülke üzerine ihracat gerçekleştiren BVS, 30 ülkede partner teşkilatlanması, Almanya’da 20 kişilik ekibiyle oluşturduğu güçlü yapılanması, İsviçre ve Amerika’daki BVS satış ve servis ağı oluşumlarıyla tüm dünyada ciddi bir hizmet vermekle beraber ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeyi amaçlamıştır. Ben ise bugün BVS’nin ikinci kuşağı olarak yöneticilik yapmaktan gurur duyuyor ve elimden geldiği kadar kurduğumuz temel ve ilkelerden uzaklaşmadan, değişen dünya dinamiklerine nasıl ayak uydurabiliriz, sürekliliğimizi ve süreçlerimizi nasıl optimize edebiliriz gibi konuların üzerinde yoğunlaşmaya çalışıyorum.
“Şu an üretimimizde olan Alman Devlet Demiryolları için konteyner vinçleri üretmekteyiz”
Vinçleriniz ağırlıklı olarak hangi sektörlerde kullanılıyor? Referanslarınızı bizimle paylaşır mısınız?
Vinçler aslında aklınıza gelebilecek bütün sektörlere hitap edebilmektedir. 250 kg ve üzeri yükleri insan gücüyle kaldırmak iş güvenliği açısından tehlikeli bir durum oluşturduğundan dolayı çeşitli kaldırma ekipmanları kullanılmaktadır. Vinçler ise bu çözüm yollarından en yaygın olanıdır. İlaç, gıda, tekstil sektörleri genelde hafif tonajlı vinçler tercih ederken otomotiv yan sanayi, barajlar, stok/istifleme alanları, mermer tesisleri, çelik servis ve birçok endüstriyel tesisler ağır tonajlı halatlı vinçleri tercih etmektedir. Proses vinçler olarak adlandırdığımız özel vinçler ise demir çelik üretim tesisleri, limanlar, konteynır taşımacılığı ve enerji tesislerinde kullanılmaktadır. BVS geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu bahsettiğim ve belki de atladığım bütün sektörlere hitap edebilecek, tesislerin üretim proseslerine çözüm olabilecek bütün kaldırma ekipmanları üretebilecek kapasiteye ve ekibe sahiptir.
Ana hatlarıyla ürün gamımız Zincirli Vinç, Hafif profil sistemleri, Gezer Köprü Vinç, Monoray, Portal ve Pergel Vinçler, daha büyük tonajlı, ex-proof ve ya özel amaçlar için ürettiğimiz Proses vinçlerimizden oluşmaktadır. Üretimimiz 1 tondan 500 tona kadar olup yaklaşık yılda 1.000 adet vinç üretimi yapmaktayız. Vinçlerimizin tesliminden sonra ise satış sonrası hizmetlerimiz ile yine müşterilerimize çeşitli servis noktalarımızdan destek oluyor, yaşanabilecek tüm problemlere hızlı çözüm üretmeye devam ediyoruz. Birçok tesisin ana üretim ekipmanı olan vinçlerin sürekli çalışır olmasının önemli olduğunun bilincinde hareket ederek teslim ettiğimiz vinçlerimizin çalışma performansına göre belirli sürelerde periyodik bakımlarını gerçekleştirerek oluşabilecek arızaların önüne geçmeyi hedeflemekteyiz. Bazı projelerde beraber çalıştığımız aynı holding çatısı altında bulunduğumuz Bces Çelik Endüstrisi firmamız ile de çelik konstrüksiyon imalatı yapmaktayız. Bazı müşterilerimizin komple tesisin imalatı ve ekipmanı için anahtar teslim çözüm olanağı sağlayabilmekteyiz.
Müşterilerimiz tarafından markamızın en güçlü algısı teknik bilgi birikimiz güvenilirliğimiz ve kalitemizdir. Bu sebeple sektörden bağımsız özel vinçler yani bizim proses diye adlandırdığımız vinçlerin üretiminde daha çok tercih edilir olduğumuzu söyleyebilirim. İlk defa yapılacak veya çözümü bulunamamış, esneklik gereken bir proje ise BVS en güvenilir adres oluyor. Türkiye’de üretilen ilk ve en fazla tonaja sahip 500 ton çelikhane vincini 2010’da, yine ilk Türk dizayn ve üretimi olan sahip shiploader projesi, Türkiye’deki en büyük kapasiteye sahiptir, aynı zamanda mobil shiploader da üretilmiştir. Rıhtım vinçleri üretimi vb. Bunlarla beraber ARGE merkezimizin 6 tane patentli ürünü bulunmaktadır. Birçok referans verebilirim ama son zamanlarda yaptığımız önemli ve katma değeri yüksek projelerimiz İngiltere hızlı tren hattının büyük portal vinci projesini gerçekleştirdik. Şu an üretimimizde olan Alman Devlet Demiryolları için konteynır vinçleri üretmekteyiz. Bir Türk firması olarak İngiltere ve Almanya gibi güçlü ve büyük devlet işlerinde var olabilmek bizim için gurur verici. Ülkemizde ise hemen hemen bütün çelikhanelerde varız diyebilirim; İzmir Demir Çelik, Kaptan Demir Çelik, Yıldız Demir Çelik, Tat metal, Ereğli Demir Çelik, Asil Çelik, Erdemir, Kardemir, İsdemir, Diler Demir Çelik, Tosyalı Demir Çelik, Kroman Çelik, Çolakoğlu, Habaş, Asaş Alüminyum ve benzeri gibi bu alanda kendini kanıtlamış Türkiye’nin öncü firmalarıyla çalışmaktayız. Bu firmaların üretimlerinde var olmak yine aynı şekilde BVS için gurur verici bir yere sahip.
“Ülkemizde hemen hemen bütün çelikhanelerde BVS vinçleri kullanılıyor”
Vinç üretiminde kullandığınız kanca, motor, halat ve diğer tüm komponentleri neye göre tercih ediyorsunuz?
Avrupa standartlarında üretim yapıyoruz. Tabi ki her ekipman seçimimiz bu standartlara uygun seçiliyor. Kaldırma gruplarının çalışma sürelerine ve şartlarına göre FEM standartlarına uygun hesaplar yapılarak uygun motor, redüktör, sürücü seçimleri yapılmaktadır. Donanım, hız, çelik ağırlığı, teker seçimleri hepsi mühendislerimizin bu standartlar doğrultusunda, firma tecrübeleriyle oluşan teknik bilgilerine dayandırılarak seçiliyor. 40 senedir sektörde olmamızın verdiği akademik bilginin yanı sıra pratik bilgi birikimimiz son derece önemli rol oynamaktadır. Bunun üzerine oluşturduğumuz bir kültür var. BVS, bu sebeple bu sektörde bir okul gibi de görülmektedir. Üniversite iş birliklerimiz ile de öğrencileri bilinçlendirme üzerine de edindiğimiz misyonumuzla çeşitli organizasyonlar sağlamaktayız.
Tabi ki sektöründe teknik kalitesini kanıtlamış yerli ve global firmalarla çalışmaya özen gösteriyoruz. Bütün seçimlerimizde kalite kontrol süreçlerimiz uygulanmakta ve bu firmalarla çalışmanın öğretici rolünü de atlamamak gerekir.
Birçok önemli projede vinçlerinizin tercih edildiğini görüyoruz, bu noktada rakiplerinizden nasıl farklılaştığınızı düşünüyorsunuz?
Kaliteden ne olursa olsun ödün vermemek ana prensibimizken, müşterilerimizin memnuniyetini sağlamak ve kendilerine çözüm ortağı olabilmek ana hedeflerimizdir. Her geçen gün kendimizi ileriye taşımayı hedefleyerek, kendimize hem bireysel hem de bütünsel yeni donanımlar katarak BVS’yi geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün sektördeki diğer firmalarla karşılaştırma yaptığınızda BVS’yi sadece bir vinç firması olarak değerlendirmek çok doğru olmayacaktır. Vinç sektöründe dünya markalarıyla rekabetçi konumuna gelmek, her geçen gün ürün gamımıza yeni bir ürün eklemek, yapılmayanları yapabilmek bizi hep diğer firmalardan ayırıyor.
En büyük gücümüz 40 yıldır içinde olduğumuz bu sektöre ait hem teknik hem de kültürel bilgimiz. Olabildiğince farklı sektör ve pazarlara girmeye çalışıyoruz ve bu bize farklı dinamiklere ait bakış açıları ve bilgiler sağlıyor. Örneklendirmem gerekirse; çalıştığımız farklı ülkelere ait şirketlerden o ülkelere ait çalışma sistemlerini ve regülasyonları öğreniyoruz. Bu sayede oluşabilecek tüm olumsuzlukları önden değerlendirebiliyor ve alternatif çözüm yolları geliştirebiliyoruz. Bu da yine müşterilerimiz için güven sağlayan bir tutum oluyor.
Bununla beraber kendimizi geliştirmek amacıyla yaptığımız yatırımlar, başardığımız güzel işlerin bize verdiği özgüven ve bu güvenin müşterilerimiz tarafından da benimsenmesi bizi sektörün kalbi haline getirdi diyebilirim. BVS, güçlü bir Ar-Ge merkezi olup, başarılı tasarım çalışmaları, yeniliklerden çekinmeyen bir mühendislik ekibiyle müşterilerinin her türlü ihtiyacına cevap verebilen, her geçen gün üretim kapasitesini, bilgi donanımını arttıran bir şirket. Gerek Ar-ge merkezimizin çalışmaları, gerekse yaptığımız iş birlikleri bize her gün yeni bir şey öğrenmeye itiyor. Bu öğrendiklerimizi doğru bir şekilde değerlendirerek, uygulanabilirlikleri ile ilgili kendi ekibimizle çalışıyor, her yaptığımız işin altını doldurarak ilerliyoruz. Yani bilinçli üretim ve büyüme sağlıyoruz, bu da sağlam adımlarla yüzümüzü ileriye dönmemizi sağlıyor.
Nihai kullanıcılar vinç tercihlerinde hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorlar? Bu konuda ne kadar bilinçliler?
Genellikle iki çeşit ihtiyaç sahipleri ile karşılaşıyoruz. Teknik ve kalite bakımından değerlendirebilen bilinçli kullanıcılara bunun ticari yansımalarını daha kolay açıklayabiliyorken, farklı açılardan veya ezbere değerlendirme yapan kullanıcılarımıza da olabildiğince bu farklılıklarımızın önemini vurgulamaya, üretimimizi nasıl gerçekleştirdiğimizi gösterebilmek adına Ankara’ya üretim alanımıza davet ediyoruz. Kaliteli üretim yaptığımızı, nasıl bir hizmet sağlayabileceğimizi yerinde göstererek açıklamayı amaçlıyoruz. Davet ettiğimiz gibi biz de sürekli olarak müşteri ziyaretleri düzenliyoruz. Ankara, İstanbul ve İzmir bölgelerimizden sürekli ülkemizin çeşitli illerine yeni pazar, müşteri ve mevcut müşterilerimizin durumlarını değerlendirme amaçlı gezilerimiz oluyor. Kendimizi bildiğimiz gibi müşterilerimizi tanımaya, firma olarak kendi beklentilerini ve müşterimiz olarak bizden beklentilerini öğrenmeye çalışıyoruz. Özellikle şu an ki durumumuz gibi kriz dönemlerinde firmaların stratejileri, yatırımları ve ürünlerdeki önem sıralaması değişiyor. Biz prensiplerimizden ödün vermeden, firmamıza ve kendimize güvenen emin adımlarla ilerlemeye özen gösteriyoruz.
“İngiltere hızlı tren hattının büyük portal vinci projesini gerçekleştirdik”
Türkiye’de üretilen vinçler sizce istenilen kalitede mi? Ürün kalitemiz bakımından gelişmiş ülkelerle rekabet edebilecek düzeyde miyiz?
Türkiye'de üretilen vinçler genel olarak uluslararası standartlara uygun bir kaliteye sahiptir. Ancak, kalite standartları ve rekabet düzeyi her üretici firmada farklılık gösterebilir. BVS gibi önde gelen bir marka, ürün kalitesi, güvenilirlik ve müşteri memnuniyeti konularında yüksek standartlar belirlemiş ve bunları başarmıştır. Bu sayede, Türkiye'de üretilen vinçlerin çoğu, uluslararası pazarda rekabet edebilecek düzeyde olabilir. Ancak, rekabet düzeyini belirleyen faktörler arasında sadece ürün kalitesi değil, aynı zamanda satış sonrası hizmetler, müşteri desteği ve marka algısı gibi unsurlar da bulunmaktadır. Bu nedenle, Türkiye'deki vinç üreticileri, ürün kalitesini sürekli olarak geliştirerek ve müşteri memnuniyetini ön planda tutarak uluslararası rekabetçi konumlarını güçlendirebilirler. BVS gibi öncü bir markanın varlığı, Türkiye'de üretilen vinçlerin istenilen kalitede olduğunu ve uluslararası pazarda rekabet edebilecek düzeyde olduğunu göstermektedir.
2024 yılının ilk çeyreğini geride bıraktık. Firma olarak yılın ilk çeyreğini nasıl geçirdiniz? Yılsonu hedefleriniz neler?
Şirketimizin performansını değerlendirirken, dönemsel raporlar ve analizlerimizle ilk çeyreği dikkatle inceledik. Sadece Türkiye’de değil dünyada yaşanan resesyonu tabi ki satış sözleşme adetlerinin yavaşlığından anlaşılabiliyor, fakat bence bu da yine söylenen ve beklenilenin üzerinde seyrediyor diyebilirim Bu süre zarfında, kararlı bir şekilde iş sürekliliğimizi sürdürdük, üretim hatlarımız hala dolu ve stratejik hedeflerimize doğru ilerliyoruz. Yılın geri kalanında da pazar dinamiklerine uygun şekilde esneklikle hareket etmeyi ve müşteri odaklı yaklaşımımızı korumayı planlıyoruz. Hedeflerimiz arasında, karlı büyüme, operasyonel verimlilik ve müşteri memnuniyetini artırmak yer alıyor. Ancak, gelecek hedeflerimizi ve performansımızı daha net bir şekilde değerlendirmek için finansal sonuçlarımızı ve pazar koşullarını daha ayrıntılı bir şekilde analiz etmeye devam ediyoruz.