Türkiye çelik üretiminde Almanya'yı geride bırakarak, dünya çelik üretiminde yedinci sıraya yükseldi ve Avrupa'nın en büyük çelik üreticisi konumuna geldi. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), Ocak ayına dair ham çelik üretimi rakamlarını değerlendirerek bu başarıyı duyurdu.

Ocak 2024’te Türkiye’nin ham çelik üretimi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla %24,7’lik bir artışla 3,2 milyon tona ulaştı. Aynı dönemde nihai mamul tüketimi %19,5 artarak 3,5 milyon ton seviyesine yükseldi. Türkiye, çelik ürünleri ihracatında da dikkat çekici bir performans sergileyerek, miktar bazında %23,0, değer bazında ise %10,1 artış kaydetti. Bu dönemde çelik ürünleri ithalatı miktar olarak %12,4 artarken, değer bazında %1,6 azalış gösterdi. İhracatın detayları incelendiğinde, yassı ürünlerde %89,1 artış, uzun ürünlerde %2,0 artış ve yarı ürünlerde %41,3 azalış görüldü. TÇÜD, çelik ürünleri ithalatının alt kategorilerini de analiz ederek, yassı ürünlerde %8,8 artış, uzun ürünlerde %29,1 azalış ve yarı ürünlerde %32,1 artış tespit etti.

Ocak ayında çelik ürünleri dış ticaret açığı %16,0 azalışla 412,3 milyon dolara gerilerken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %61,6 seviyesine yükseldi. TÇÜD, 2023 yılının ikinci yarısından bu yana gösterilen toparlanma eğiliminin, 2024 Ocak ayında %24,7’lik bir artışla devam ettiğini belirtti. Bu çerçevede, Türkiye’nin dünya çelik üretim sıralamasında Almanya’yı geride bırakarak yedinci sıraya yükseldiği ifade edildi. Değerlendirmede, 2024 yılında beklentilerin olumlu yönde olduğu ancak Çin’in devlet destekli ihracat politikalarının sektör için bir tehdit oluşturabileceği vurgulandı. Ayrıca, AB’de faiz oranlarının düşürülmesi beklentisinin ve AB çelik tüketiminin canlanmasının, Türk çelik sektörü için bir fırsat olarak değerlendirildiği belirtildi.