Türk çelik sektörünün gelişebilmesi için ihraç pazarlarında rekabet gücünü arttıracak tedbirlerin alınması ve çelik kullanarak yapılan endüstriyel üretimlerin arttırılması gerektiğini dile getiren Galva Metal Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Kısacıkoğlu; 2023 yılı Türk çelik sektörünün genel durumunu, 2024 yılı beklentilerini ve çelik sektörünün gelişmesi adına atılması gereken adımları SteelTürk Dergisi’ne anlattı. Röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.

“2024 yılında fiyatların 2023’e nispeten daha yüksek seyretmesini bekliyoruz”

Türk Çelik sektörünün genel durumunu bizler için yorumlar mısınız? Çelik sektörü 2023 yılını nasıl geçirdi?

Türk çelik sektörü, son yıllarda çok büyük değişimler içerisinde ve tüm bu değişimler sonrasında yeni konumunun dengesinin arayışında... Yıllardır yatırım ve kapasite artışı olan sektörde yatırımlar 2021 yılında sektörün çok olumlu sonuçlar almasıyla iyice hızlandı ve yatırım miktarı iyice arttı. Fakat bu yatırımlar sonrası pazarda bozulmalar başlandı.

İhracat pazarlarında yeni korumacı önlemler, global piyasada karşımıza çıkan yeni rakipler, yurt dışı rakiplere karşılaştırınca çok yüksek bir konuma gelen enerji maliyetleri, enflasyonist ortamda hızla artan işçilik ve genel giderler, çok büyük rakamlara ulaşan finansal maliyetler, artan kurun getirdiği finansal dar boğazlar, bir anda arz fazlası olan piyasayı kötü etkiledi. Ana müşterimiz olan Avrupa pazarında da ekonomilerin kötü gitmesi ihracat talebini azalttı. Bunun üstüne Avrupa Birliği korumacı tedbirleri arttırınca ihracat imkanları oldukça azaldı. Aslında Türk sektörünün pek çok rekabetçi avantajı var. Rakiplere göre daha dinamik ve esneğiz. Daha verimli süreçler yaratabiliyoruz. Eski yıllara göre, daha katma değerli ürünler üretiyoruz. Bu konuda tabii ki çok daha fazla yol alınması lazım. Ama buna rağmen enerji, finansal ve genel giderlerde olan artışlar, daralan bir piyasayla birleşince, sektör 2023 yılını çok iyi geçirmiyor.

“Yeşil çelik dönüşümü sonrası dünya genelinde ark ocaklarına yatırım arttı”

Piyasaların genel durumu ve enflasyonun yükselmesi sizce çelik sektörünü nasıl etkiledi? 2024 yılında çelik sektörünü neler bekliyor?

2 yıldır enflasyon olmasına rağmen çelik fiyatları düşmekteydi. Son 1 aydır ise hızlı bir yükselişe girdi. Bu durum bir süre daha devam edebilir. Bu da sektörü biraz rahatlatıyor. 2024 yılında Türkiye’de bazı korumacı önlemlere başvurdu ve 2024 yılında yerli üreticiyi bu tedbirler belli oranda destek olacaktır. 2024 yılında fiyatların 2023’e nispeten daha yüksek seyretmesini bekliyoruz. Avrupa’da kısılan arz miktarı da bunu destekleyecektir. Yılın ikini yarısından sonra FED’in faizleri düşürmesi, yatırımları ve çelik tüketimini canlandırabilir. Faiz indirimleri yeterli miktarda olursa EUR/ USD paritesi de biraz yükselerek, ihracatta rekabet gücümüzü arttırabilir.

Hurdaya talep dünya genelinde artabilir

Beklentiler bu şekilde en azından. Her şeye rağmen 2024 yılının biraz da olsa 2023’ten iyi olmasını bekliyoruz. Daha iyimser beklentilerin olduğu dönem ise 2025-2026 yılları.

2024 yılında hurda ve cevher fiyatları nasıl bir yol izleyecek? Bu bağlamda rekabet gücünde üstünlük entegre tesislerde mi olacak, ark ocaklı tesislerde mi olacak?

Yeşil çelik dönüşümü sonrası dünya genelinde ark ocaklarına yatırım arttı. Entegre tesislerin karbon vergileriyle dezavantajlı duruma düşmesi söz konusu. Ama herkes ark ocağına yatırım yapınca hurdanın bulunabilirliği ve fiyatlarının artması sorunları yaşanabilir. Belli bir zaman sonra hurda fiyatı artıp cevher ile aralarında karbon vergisini dengeleyecek bir makas oluşabilir. Tam olarak ön görmek mümkün değil hangi sistemin avantajlı olacağını. Ama kesin olan bir şey hurdaya talebin dünya genelinde artacağı.

Son olarak çelik sektörüne dair neler söylemek istersiniz?

Türk çelik sektörünün mevcut yatırımlarıyla baktığımız zaman iki şeyi başarması lazım. Mevcut iç pazar ile yetinmek mümkün değil. Hem ihracat pazarlarında rekabet gücü kazandıracak tedbirler alınmalı, hem de çelik kullanarak yapılan endüstriyel üretimleri arttırarak, Türk çeliğini otomotiv, beyaz eşya, makine, muhtelif çelikten katma değerli ürünler olarak ihraç etmenin yolunu bulup, bu alanların desteklenmesi lazım. Ayrıca artan işçilik maliyetlerine karşılık otomasyon yoluyla verim arttırma projelerinin hayati olduğunu düşünüyorum. Galva Makina firmamız üzerinden bu konuda önemli hizmetler sunuyoruz.

(Bu içerik SteelTürk Dergisi tarafından hazırlanmıştır. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz.)