Alman çelik üreticisi Thyssenkrupp Steel, Duisburg'daki doğrudan indirgeme tesisi için çevre dostu hidrojen satın alma ihalesini askıya aldı. Bu kararın ardında, önerilen hidrojen fiyatlarının beklenenden çok daha yüksek olması ve hidrojen ekonomisinin beklenenden daha yavaş gelişmesi yatıyor.

Thyssenkrupp, hidrojen ihalesinin askıya alınmasının doğrudan indirgeme tesisinin inşasını ve işletimini etkilemeyeceğini belirtti. Bu tesis, doğal gazla da çalışabilme özelliğine sahip. Şirket, doğal gaz kullanarak yapılan DRI üretiminin, geleneksel yüksek fırınlara kıyasla karbon emisyonlarını %50 oranında azaltacağını vurguladı.

Thyssenkrupp Steel, Şubat 2024'te 10 yıllık sözleşmeler kapsamında yenilenebilir ve düşük karbonlu hidrojen satın almak için bir ihale duyurusu yapmıştı. Duisburg'daki çelik fabrikasına boru hattıyla tedarik edilmesi planlanan hidrojenin, 2028'de 104 bin ton ve 2029-2035 yılları arasında yılda 143 bin tona ulaşması bekleniyordu. 2036-2037 yıllarında ise bu miktarın yılda 151 bin tona ulaşması hedefleniyordu.

Şirket, tesis devreye alındığında doğal gaz kullanarak başlayıp, hidrojen üretimi geliştikçe kademeli olarak hidrojen kullanımına geçmeyi planladı. Ancak, Avrupa'da yeşil hidrojen ekonomisinin konuşlandırılması, projelerin yenilikçi yapısı ve altyapı eksikliği nedeniyle birkaç kez ertelendi.

Thyssenkrupp'un, ihale sonuçlarının fiyatlar, miktarlar ve koşullar hakkında ihale finansmanı ajansı, Alman hükümeti ve Avrupa Komisyonu ile görüşeceği belirtiliyor. Şirket, hidrojen üretimindeki olası gecikmeleri hesaba katarak tedarik konseptini ve tedarikçilerle temaslarını yoğunlaştırmayı planlıyor.