Ateş Demir Çelik Genel Müdürü Kaan Çalkın ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.

“2024 yılının ilk yarısı için satış hedeflerimize ulaştık”

1983 senesinde Süleymaniye’de başladığımız bu sektöre 1995 yılında Ateş Demir Çelik Ltd.’yi kurarak Topçular’da devam ettik. 2009 Yılından itibaren Anadolu Yakası’nda Dudullu OSB’de kurmuş olduğumuz tesisimiz ile hizmet kapasitemizi arttırıp kalite algısını bir üst basamağa taşımış bulunmaktayız. Son yıllarda Avrupa’dan gerçekleştirdiğimiz yüksek hacimli ithalatlarımız ve dünyanın geri kalan ülkelerinden yüksek kalite takım çeliği üreten firmalar ile Türk sanayicilerini bir araya getirerek hizmet ve ürün kalitemizi günden güne arttırmaktayız. 2015 yılı itibariyle Bursa’da ve Konya’daki yatırımlarımızı aktif hale getirerek yerinde hizmet anlayışımızı müşterilerimiz ile buluşturarak kaliteli ve de sürdürülebilir büyümeyi kendimize misyon belirlemiş bulunmaktayız. Sıcak İş Takım Çeliği, Soğuk İş Takım Çeliği, Plastik Kalıp Çeliği stoklarımızda bulunan, elimizin güçlü olduğu ürün gruplarıdır.

Soğuk ve sıcak takım çelikleri, plastik kalıp çelikleri, karbon çelikleri, ıslah ve sementasyon çelikleri ürün gruplarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?

Kalıp ve takım çeliğinin doğru seçilmesi, ürünün en iyi performansını, hizmet ömrünü, güvenliğini ve ekonomisini sağlamanın temelidir. En iyi takım çeliği kalitesini seçmek çeşitli faktörlere bağlıdır. Amaç, üretilen parça başına mümkün olan en düşük maliyeti elde etmektir. Genel olarak, çeliğin değeri, kalıp toplam maliyetinin yalnızca yaklaşık %8 ila %12'si kadardır. Bu nedenle, doğru kalıp çeliğinin seçimi kritik öneme sahiptir. Öncelikli hedefimiz olası müşteri projelerinin sunmaya çalıştığımız teknik desteğimiz ile hayata geçirilmesidir. Uygun çelik seçimi, ısıl işlem, yüzey işlemler ve uygulama alanları konusunda deneyimlerimizi paylaşarak ve yetkin teknik tavsiye ve bilgi sağlayıp müşterilerimizin destekçisi oluyoruz.

Endüstride artan üretim rakamları, karbon emisyonunu azaltma çabaları, enerji tasarrufu, ekonomiklik ve ürün emniyeti gibi konular nihai ürünü oluşturan plastik, kompozit, çelik sac veya demir dışı metal alaşımları gibi hammaddelerde de değişimlere neden olmuştur. Dolayısı ile bu ürünlerin üretilmesinde kullanılan kalıp ve takım çeliklerinde de yeni kalite ve modifikasyonları zorunlu kılmıştır.

Örneğin soğuk iş takım çelikleri grubumuzda yüksek tokluk ve aşınma direncinin optimum olduğu ortalama %8 Cr alaşımlı iki farklı tip soğuk iş takım çeliği bulunduruyoruz. Bunun yanı sıra farklı olası hasar mekanizmalarına karşı koyabilecek iki farklı tip toz metalurjik takım çeliği bulunduruyoruz.

Sıcak iş kalıp çelikleri grubumuzda örneğin sıcak dövme uygulaması için önerdiğimiz 33-35 HRc ve 38-42 HRc sertliğine ön sertleştirilmiş kalıp çeliğimiz yanı sıra temper direnci ve yüksek sıcaklık aşınma direnci üst düzey olan cüruf altı ergitme yöntemi ile üretilmiş sıcak iş kalıp çeliklerimiz ile yardımcı oluyoruz.

Plastik kalıp çelikleri grubumuzda ise alışılagelmiş 2311-2312-2738 kalitelerin her kalınlığını bulundurabiliyoruz. Özel uygulamalara yönelik olarak geliştirilen 2738 modifikasyonu kalıp çeliği kalitemiz, yüksek sertliğine rağmen üst düzey işlenebilirlik özellikleri ile ön plana çıkan kalitemizdir. Bir diğer yeni kalitemiz cüruf altı ergitme yöntemi ile üretilmiş 42-44 HRc sertliğine ve ayna parlaklığına sahip olabilecek özelliği olan Mod ESR’dir.

2024 yılı Ateş Demir Çelik açısından nasıl bir yıl oluyor? Satış hedeflerinize ulaşabildiniz mi?

2023 yılında yaptığımız satış toplantıları ve müşterimiz ile yaptığımız bağlantıları sayesinde 2024 yılı için hedeflediğimiz satış rakamlarımız sürekli yükselmektedir. 2024 yılının ilk 6 ayında 2023 yılı satış rakamlarına hemen hemen ulaşmaktayız. Şu anki ekonomi şartları ve piyasasın hareketlenmesi için yapılan makro ekonomik programlar sayesinde 3.ve 4. çeyreğin biraz daha hareketli olmasını beklemekteyiz. 2025 yılı içinde 2024 yılı son çeyrek satışları ile beraber gelişen Türkiye sanayisi bazında yeni satış programımızı düzenlemiş olacağız.

Özellikle takım çeliği konusunda ithalata bağımlı bir ülkeyiz ve küresel gelişmelerde olası ambargolardan etkilenmeye açığız. Takım çeliğinde yerli üretim konusunda neler yapılabilir, bu konuda neler söylemek istersiniz?

İthalata bağımlılığı azaltabilmemiz ve üretici olabilmek için iyi bir fizibilite çalışması yapılarak hareket etmemiz gerekmektedir. Ülkemizde üretim için kullanabileceğimiz birçok uygun nokta bulunmaktadır. Tüm nüfus yoğunluğu büyükşehirlerimizde ve ticaretimizi ağırlıklı olarak büyükşehirler üzerinden sağlıyoruz. Bunun önüne geçmemiz, ülkemizin uygun noktalarının belirlenerek tesisleşmeye gidilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu durum istihdam açısından da büyükşehirlerimiz üzerindeki yükü hafifletecektir.

Türkiye ve dünya çelik piyasasının ilk 6 aylık sürecini yorumlar mısınız? 2024 yıl sonu beklentiniz sektör açısından nasıl olacak? Türkiye’nin çelik sektöründe rekabet gücünü etkileyen en önemli etkenler nelerdir?

2021 yılında yapmış olduğumuz 40 milyon ton üretim, tarihimizin en yüksek üretim rakamı idi. Ancak 2018 yılında beridir yıllık 35-37 milyon ton civarı üretim ile devam ediyoruz. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği yılın ilk yarısında üretim %16,9 oranında artışla, 18,6 milyon ton seviyesinde gerçekleştiği bildirildi. Açıklanan doğalgaz ve elektrik fiyat artışlarının üretim maliyetleri üzerindeki etkisini görmeye başlayacağız.

Aslında global sıvı ham çelik üretiminde 2018’den beridir süren bir durgunluk söz konusu. 1,85 – 1,90 Milyar ton üretim rakamı aşılamadı. Birçok nedeni olabilir, tümünü göz önünde bulundurmak gerek. Uluslararası sanayide yaşanan duraksama, alüminyum, plastik ve kompozitlerin daha yoğun kullanımı, çeliklerde mekanik özelliklerin daha üst düzeye çıkartıldığı kalitelerin geliştirilmesi böylelikle daha ince sacların kullanılabiliyor olması gibi. Ancak ülkemiz açısından çelik üretim rakamlarının artacağı kanısındayım. Bunda Süveyş kanalının sorunlu olması, Hindistan ve Çin menşeili malların tedariğinde yaşanan sıkıntılar nedeni ile özellikle Avrupa’nın ilgisinin Türkiye üzerine yoğunlaşmasına neden oldu. Ümit burnuna uzayan rotalar, limanlardaki tıkanıklıklar navlun maliyetlerinin artmasına neden oldu. Örneğin 1.800 – 2.000 dolar olan konteyner fiyatları 5.500 – 6.000 dolar seviyelerini yükseldi. Bunun yanı sıra artan gümrük vergileri ve uygulanan anti damping vergileri, ürün maliyetlerini inanılmaz derecede arttırdı.

Takım ve Kalıp çelikleri tarafında ise son beş yılda ortalama 38-40 bin ton olan yıllık ithalat rakamı 60-63 bin ton seviyesine çıkmıştır. Yine toplam ithalatın %65’i Çin menşeilidir. Bu tür çeliklerin yoğun olarak kullanıldığı sektörler başta otomotiv olmak üzere, beyaz eşya, ev gereçleri, gıda ve ambalaj olarak sıralamak mümkündür. Malum bu sektörlerde durum hiç iç açıcı görünmemektedir. Bizim açımızdan zorluk bu sektörlerde süregelen olumsuzluklar nedeni ile bir sonraki senenin stok programını yapamıyor olmamızdır. Çünkü takım çeliği tarafında yukarda da bahsettiğim gibi tamamen ithalata bağımlı olmamız nedeni ile maksimum üçer aylık periyotlar halinde stoğumuza ürün girmemiz gerekmektedir. Tedariğini sağladığımız üreticiler ile bir sonraki yılın öngörü programını bu belirsizlikler nedeni ile paylaşmakta zorlanıyoruz.

İç ve dış pazarda öne çıkan ürünleriniz nelerdir? Ürünlerinizin tedariği noktasında müşterilerinize sunduğunuz hizmetler nelerdir?

Ateş demir ve çelik olarak yurt içi toptan ve perakende satışın yanı sıra, kendi geliştirdiği tedarikçi ağı ve de yurt dışı portföyü ile takım çeliği ürünlerini lokasyon farketmeksizin transit ticaret ile müşterine ulaştırmaktadır. Ürünlerimizin genel çerçevede kaliteli çeliklerin zamanında ve en iyi fiyatla güvenilir bir şekilde müşteriye ulaşmasını sağlamaktayız.

Otomotiv (Plastik Kalıpçıları – Alüminyum Enjeksiyon Kalıpçıları – Soğuk iş Kesme Kalıpçıları- Dövme Kalıpçıları – Alüminyum Ekstrüzyon Kalıpçıları)

Beyaz Eşya (Plastik Kalıpçıları – Soğuk İş Kesme Kalıpçıları – Alüminyum Enjeksiyon Kalıpçıları)

İnşaat ve Enerji (Alüminyum Ekstrüzyon Kalıpçıları- Plastik Ekstrüzyon Kalıpçıları – Dikişli ve Spiral Çelik Boru Çelik Üreticileri)

Elektrik ve Elektronik Ev Gereçleri (Plastik Kalıpçıları – Alüminyum Enjeksiyon Kalıpçıları )

Gıda ve Ambalaj (Plastik Kalıpçıları) 

Yeşil Mutabakat kapsamında üretim süreçlerinizde yaptığınız yenilikler nelerdir?  Bu konuda neler söyleyebilirsiniz? Bu sürdürülebilirliği nasıl sağlıyorsunuz?

Bizler distribütör firma olduğumuz için üreticiler bağlamında yeşil mutabakat yaptırımlarına maruz kalmıyoruz. Ancak; tedarikçilerimizi belirlerken ürünlerin yeşil çelik üretimine uygun şartnameleri sağlayıp sağlamadığına ve de gerekli prosedürlere uyum konusuna son derece dikkat ediyoruz.

Önümüzdeki dönemlerde hayata geçirmeyi planladığınız yatırımlar veya projeleriniz var mı? Varsa neler?

Planladığımız yatırım ve projelerimiz bulunmakla beraber ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu ve şartları göz önünde bulundurarak doğru yerde doğru zaman da adımlarımızı atıp faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz.

takim-celiginde-yaratici-cozumler-icin-dogru-adres-6818.gif (840×470)