Avrupa'daki Durum
Nisan ayı sonunda, küresel hurda fiyatlarında dikkat çekici bir düşüş yaşandı. Kallanish'e göre, HMS 1/2 (80:20) çelik hurdası için Avrupa'da yapılan teklifler, 1 Nisan'dan 24 Nisan'a kadar 45$/ton azalarak 310$/ton FOB Rotterdam seviyesine geriledi. Bu düşüş, Batı Avrupa'nın en büyük alıcısı olan ArcelorMittal'in alımlarındaki %20'lik azalmayla ilişkilendiriliyor. Ayrıca, bazı İtalyan çelik şirketleri de alımlarını askıya alarak piyasa üzerindeki baskıyı artırdı. Nisan ayında inşaat demiri satışlarının düşük olması ve fabrika depolarının hurda ile dolu olması, üreticilerin yeni teslimatları reddetmesine ve taleplerinde ortalama 11$/ton azalma talep etmelerine yol açtı.
ABD Piyasası
ABD'de, HMS 1/2 (80:20) hurdası için verilen teklifler Nisan ayında 47$/ton düşerek 24 Nisan itibarıyla FOB Doğu Sahili'nde 304$/ton seviyesine geriledi. ABD'de bitmiş çeliğin yüksek maliyetine karşın, demir cevheri fiyatlarındaki düşüş nedeniyle elektrik fabrikaları hurda tedarikçilerinden taviz bekliyor. Donatı demiri üreticileri ise yüksek fırın ve konvertör tesislerinden kütük satın almayı tercih ediyor ve böylece hurda maliyetlerini düşürmeye çalışıyorlar.
Çin'deki Gelişmeler
Çin'de, HMS 1/2 (80:20) hurdası için teklifler 18 Nisan'da ay başındaki 344$/ton CFR'den 326$/ton seviyesine düştü. Bu durum, üretim hacimlerinin azalması sonucu elektrik santrallerinin alımlarındaki düşüşle açıklanıyor. Nisan ortasında, Çin'deki 49 elektrik santralindeki kapasite kullanımı, ay başındaki %66,9'a kıyasla %50'ye geriledi. Japonya'dan hurda ithal etme tekliflerinin olmaması da Çin pazarındaki fiyat artışını engelledi. Ayrıca, Ocak-Mart ayları arasında Çin'de inşaat demiri üretimi yıllık %2,9 azalarak 48,107 milyon tona düştü, bu da üreticilerin hurda alımlarında bir azalmaya işaret ediyor.
Türkiye'deki Durum
Türkiye'de HMS 1/2 (80:20) hurdası fiyatı bu ay 49$/ton düşerek 331$/ton CFR seviyesine geriledi. ABD'de olduğu gibi, demir cevheri fiyatlarının düşmesiyle birlikte, Türk inşaat demiri fabrikaları daha ucuz kütükler kullanmayı tercih ediyor. Ocak-Şubat 2025'te Türk çelik üreticileri çelik kütük ithalatını yıllık %52,4 artırarak 628 bin tona çıkardı. Aynı zamanda Ukrayna'dan gelen tedarikler yıllık %64,7 artarak 50,51 bin tona ulaştı. Kütük ithalatı, küresel çelik fiyatlarındaki düşüşü yansıtarak yalnızca %36,6 artarak 325,4 milyon dolara ulaştı.