Dünya çelik piyasalarında bizleri çok acayip günler bekliyor. Torpilin fitili yeni ateşlendiği için, olacak patlamanın henüz herkes farkında değil. Donald Trump’ın bazı ülkelere uygulanan vergi muafiyetini kaldırması ve yüzde 25 vergi uygulamasını genele yayma kararı, küresel çelik ticaretinde tüm dengeleri silbaştan dizayn edecek. Trump’ın aldığı bu karar, en çok Avrupa ülkelerinin canını yakacak.
EUROFER Açıklama Üstüne Açıklama Yapıyor
EUROFER, yaşanacakların ziyadesiyle farkında… Açıklama üstüne açıklama yapıyorlar ama çaresizler. İngiltere de meseleyi özümsemiş durumda… Ada ülkesinin ABD’ye yaptığı ihracat düşeceği gibi, başka ülkelerden gelecek ucuz ürünlerle mücadele etmek zorunda kalacaklar. Yangının büyüğü AB ülkelerinde olacak. ABD’ye yaptıkları hem demir çelik hem de alüminyum ihracatı düşeceği gibi, diğer ülkelerin açık pazarı haline gelecekler.
AB’nin Hülle Yaptığı Günler Geride Kalıyor
Bugüne kadar Çin ve Hindistan’dan gelen ucuz ürünleri hülle yoluyla ABD’ye ihraç edip para kazandıkları günler de geride kaldı. Bir yandan Karbon Ayak İzi azaltma yatırımları, yüksek işgücü ve artan enerji maliyetleri ile zaten rekabet güçleri yoktu. Şimdi bir de ABD pazarından olacaklar. Fabrikalarında üretim kapasiteleri düşüyor, bazıları ise kapanıyor. Zaman ilerledikçe istihdam krizi de iyice baş gösterecek.
Hindistan ve Çin’e Ne Olacak?
AB çelik piyasalarına nazaran Hindistan ve Çin çelik sektörü daha az etkilenecek. Hindistan’ın çelik üretimi ve tüketimi birbirine paralel seyrediyor ve önümüzdeki 5 yılda yıllık 300 milyon ton üretim rakamını yakalamayı hedefliyorlar. Tüketimleri de yine paralel düzeyde artacaktır. Dolayısıyla dışarıya satmasalar da sorun yaşamazlar. Çin’in Hindistan’a kıyasla daha çok etkileneceği aşikar fakat AB, Arap Yarımadası ve Afrika ülkelerinde kendilerine yeni pazarlar yaratarak, sıkıntıyı minimize edeceklerdir. Her şeye rağmen AB ülkeleri üzerinden ABD’ye ihraç edilen ucuz Çin ve Hindistan çeliğinin artık ihraç edilemeyecek olmasından kısmen etkileneceklerdir.
Türkiye Ne Yapacak? Şartların Eşitlenmesi Neler Getirecek?
Muhakkak ki ABD pazarı bizim için de çok önemli bir pazar… Ülkemize yönelik yaklaşık 7 yıldır uygulanan yüzde 25’lik ilave verginin herkese uygulanacak olması bize belli oranda olumlu yansıyacaktır. Bir dönem ABD’ye yaptığımız 2 milyon tondan fazla çelik ihracat rakamını yeniden yakalamamız zor lakin bugünkü tonajların da artacağına kesin gözüyle bakabiliriz.
Bunun dışında; navlun maliyetleri sebebiyle Çin ve Hindistan’ın Türkiye’yle rekabet edemediği ürünlerin (Spiral Kaynaklı Çelik Boru vb.) ihracatına ağırlık vererek, ihracatımızı 2025 yılında ciddi oranda arttıracağımız kanaatindeyim.
İnşaat Demiri Fiyatları Artış Eğiliminde
Hurdaya ve yarı mamule bağımlı olan inşaat demiri üretimimiz; bu emtialarda yaşanan fiyat artışlarından doğrudan etkileniyor. Son dönemlerde özellikle AB ülkelerinin hurda ihracatını kısmaya yönelik adımları, ülkemizdeki inşaat demiri fiyatlarını tetikliyor. İlaveten iç piyasada yükselen döviz kurları da sektöre doğrudan yansıyor. Bu sebeple önümüzdeki 3 çeyrek boyunca inşaat demiri fiyatlarının artış eğiliminde olacağını düşünüyorum.
Saygılarımla…