İmaş Makine Yurtdışı Satış Sorumlusu Yasin Yumuşak ile Euroblech Fuarı’nda gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.

“Bünyemizde bulunan markalarımızla 106 ülkeye ihracat yapıyoruz”

İmaş Makine ülkemizin öncü kuruluşların bir tanesi, oldukça köklü bir firmasınız. Bizlere firmanızın kısa tarihçesi ve bugünlere gelişi hakkında neler söyleyebilirsiniz?

1989 yılında yüksek kalite ve teknoloji ile makine ve ekipman üretmek üzere kurulan İmaş, tahıl değirmenciliğinde Milleral, yem fabrikalarında Viteral, şeritli testere sektöründe Cuteral, çelik yapı sektöründe Steral ve satış sonrası hizmetlerde ise ProSupport markalarıyla faaliyet göstermekte, profesyonel idari ve teknik kadrolarıyla bu sektörlere değer katmaktadır.

Kurulduğu günden bu yana dünyada 100’den fazla ülkede anahtar teslimi un ve yem fabrikası kuran ve binlerce testere tezgahı üreten şirketimiz, “önce güven” ilkesiyle müşterilerine hizmet vermekte, yüksek kalite anlayışı ve hızlı satış sonrası hizmetiyle iş ortaklarının memnuniyetini ön planda tutmaktadır.

Yaklaşık 106 ülkeye ihracat yapan bir firma olarak Euroblech Fuarı’na; şerit testere makinaları markamız olan Cuteral ile katıldık. Cuteral yaklaşık 35 yıldır İmaş Makine’nın üretmiş olduğu son derece teknolojik ve kaliteli ürün grubudur.

Halihazırda kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz? Ürünleriniz daha çok hangi ülkelerde tercih ediliyor?

Şerit testere ürün grubumuz olarak 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. Ama bütün ürünlerimizle birlikte 106 ülkeye ihracat yapıyoruz. Şerit testerede çoğunluklu Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. Bunun yanı sıra Kuzey Afrika, Rusya, İran, Suudi Arabistan, Ortadoğu gibi pek çok bölge ve ülkelere ihracatlarımız bulunuyor. Bizim makinalarımız çeliği kesen makinalar ve üretimin birinci safhasıdır dolayısıyla üretimin olduğu her yerde varız. Neticede müşterilerimiz otomotiv yedek parçası da yapsa, tarım makinaları veya çelik konstrüksiyon bina da yapsa o çeliği küçültmeleri gerekiyor ve bizim makinalarımıza ihtiyaç duyuyor. Yani sanayinin olduğu, çeliğin olduğu her yerde bu makinalar olmak zorunda… Bu noktada bizler de tüm dünyaya kaliteli ürünlerimizi sunuyor ve sanayiye değer katıyoruz.

2024 yılı Türk sanayisi açısından durgun geçti. Yüksek enflasyon, işçi maaliyetlerinin artması gibi konular sizi nasıl etkiledi?

Yüksek faiz, yüksek enflasyon, düşük kur şu an sanayicilerimizin en büyük problemi. İmaş Makine geçen sene yaklaşık 50 milyon dolar ihracat yapan ve bu sene de 60-65 milyon dolar arasında ihracat gerçekleştirecek olan bir firma. Köklü bir firma olmamız, kurumsal kimliğimiz, 35 yıllık tecrübemiz ile şartlar zorlayıcı da olsa bugünlere başarılı şekilde geldik.

Şunu da belirtmek istiyorum ki; sanayimizin geneli için konuşmak gerekirse yüksek faiz ve düşük kur politikasıyla sürdürülebilirlik sıkıntıya girebilir. Ağırlıklı olarak yurtiçine hizmet veren firmalarımız için yüksek faiz şu an ciddi bir risk, paranın maliyeti çok fazla. Tabi düşük kur da ihracatçıyı son derece sıkıntıya sokmakta. Döviz kurunun biraz daha yukarılarda olmasının sanayicilerimiz açısından daha iyi olacağını düşünüyorum.

euroblech-fuarina-cuteral-markamiz-ile-katildik-3096.gif (840×470)

2025 yılından neler bekliyorsunuz? Piyasalar böyle devam eder mi yoksa bir düzelme olur mu?

Avrupa’da ekonomi düzelmezse bu durum Türk üreticilerini etkileyecek. Dünya genelindeki durgunluğun 2025 yılına sarkacağını düşünüyorum. Avrupa’da yaşanan ve ciddi anlamdaki durgunluğun da Türkiye’ye yansımalarının ciddi anlamda olacağını düşünüyorum. Piyasalar bir süre daha böyle devam eder, dileriz 2025 yılı ülkemiz ve sektörümüz açısından daha verimli geçer.

Euroblech Fuarı firmanız açısından nasıl geçti? Fuardan memnun kaldınız mı?

Bizim Euroblech Fuarı’na yedinci katılışımız ama bu sene genel anlamda fuar oldukça sakin geçiyor. Fuar alanları yeterince dolmamış, katılımcı sayısı geçtiğimiz senelere oranla oldukça az. Ayrıca fuara gelen ziyaretçi sayısı ve ilgili ziyaretçi sayısı yetersiz durumda... Fuar şirketinin bu durumu ciddi şekilde gözden geçirmesi gerekiyor.

“Bizim Euroblech Fuarı’na yedinci katılışımız ama bu sene genel anlamda fuar oldukça sakin geçiyor”