Almanya'da çelik üretiminde düşük emisyonlu teknolojilere geçiş, yüksek elektrik maliyetleri nedeniyle ciddi engellerle karşı karşıya. Bu konudaki görüşler, ArcelorMittal Almanya CEO'su Thomas Bünger tarafından dile getirildi ve Kallanish tarafından bildirildi.

ArcelorMittal Almanya CEO'su Thomas Bünger, düşük emisyonlu çelik üretimine geçişte en büyük engelin ülkedeki yüksek elektrik fiyatları olduğunu belirtti. RBB'ye verdiği röportajda, enerji krizinden önceki "ölçüt" fiyatının 50-55 avro/MWh olduğunu ifade etti. Ancak Aralık 2024'te, Eisenhüttenstadt tesisinde üretime geçici olarak ara verilmesine neden olan elektrik fiyatları, spot piyasada 850 €/MWh'ye kadar yükseldi.

Bu dönemde kapasite kullanımı oldukça yüksekti ve bu durum üretim sürecini olumsuz etkiledi. Bünger, bu tür kesintilerin, müşteri teslimatlarının zamanında gerçekleşip gerçekleşmeyeceği konusunda endişelere yol açtığını belirtti. Ancak, şu anda şirketin yılın ilk yarısında tam kapasiteyi sürdürmek için yeterli siparişi olduğunu ekledi.

Bünger'e göre, çelik üretiminde karbonsuzlaştırma, yüksek fırınlardan elektrik ark fırınlarına (EAF) geçişi gerektiriyor. Ancak bu geçiş, mevcut sistemdeki atık gazlardan elektrik üretiminin kaybedilmesi anlamına geliyor ve EAF, şirketi değişken piyasa fiyatlarına daha bağımlı hale getirebilir.

CEO, elektrik fiyatlarının 2023 seviyelerine düşürülmesinin bu geçiş sürecinde iyi bir ilk adım olacağını belirtti ve ArcelorMittal'in yeni Alman hükümetinden bu konuda hızlı adımlar beklediğini ifade etti.