Avrupa çelik sektörü, 2009'dan bu yana en şiddetlisi olan devam eden krizin çözümünde kendisine yardımcı olmak için Avrupa Birliği'nden acil önlemler almasını talep ediyor.
Avrupa Parlamentosu'na yazılan bir mektupta, Aperam, Riva, Arvedi, ArcelorMittal ve üretici birliği Eurofer'in de aralarında bulunduğu bir dizi çelik üreticisi, mevcut krizin küresel çelik aşırı kapasitesi, yüksek enerji fiyatları ve düşük yerel çelik talebini daha da kötüleştiren haksız ticaretin bir sonucu olduğu yönündeki endişelerini dile getirdiler.
İmzacılar, AB'yi mevcut sistemi daha sağlam tarifelerle değiştirerek Ticaret Savunma Araçlarını güçlendirmeye, dolandırıcılığı önlemek için Karbon Sınır Ayarlama Mekanizmasını (CBAM) iyileştirmeye, enerji maliyetlerini düşürmeye, hurdayı birlik içinde tutmaya ve Avrupa'da yeşil çeliğe olan talebi artıracak öncü pazarlar oluşturmaya çağırıyor.
Mektupta, "Temiz Sanayi Anlaşması'nın bir parçası olarak bir Çelik Eylem Planı, hem acil önlemleri hem de küresel kapasite fazlasının ve haksız ticaretin AB çelik pazarındaki yıkıcı etkisine yönelik yapısal bir çözümü içermelidir" ifadesi yer alıyor.
Avrupa Birliği'ndeki çelik üretimi 2008'den bu yana %30 düşüş yaşadı ve 2023'te toplam 126 milyon tonluk bir üretime yol açtı. Yeniden yapılandırma ve kapasite azaltma süreçleri istihdamda önemli bir düşüşe yol açtı ve son 15 yılda yaklaşık 100.000 iş kaybedildi. Kapasite kullanımı yakın zamanda yaklaşık %60 gibi kritik derecede düşük seviyelere düştü ve bu da sürdürülebilirlik konusunda endişelere yol açtı. Bu eğilimin 2024'e kadar devam etmesi bekleniyor.