İsveç'in fosilsiz demir üretimini savunan iddialı HYBRIT girişimi, ülkenin Industriklivet programından önemli destek alıyor. 3,1 milyar SEK tutarındaki hibe, çelik sektörünün çevresel etkisinde devrim yaratmak ve iklim dostu çelik üretimine bağlılığı göstermek amacıyla LKAB'ın öncülüğünde Gällivare'de endüstriyel ölçekte fosil içermeyen bir demir sünger üretim tesisinin başlatılması için tasarlandı.

12 AB ülkesindeki 35 girişimi kapsayan Hy2Use IPCEI projesinin bir parçası olan gösteri, yılda 1,3 milyon mt'un üzerinde demir sünger üreterek SSAB'nin geçişini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Kömür yerine hidrojen kullanılarak üretilen demir sünger, çelik endüstrisindeki CO2 emisyonlarını önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahip.

SSAB'nin Teknik Direktörü Martin Pei, SSAB'nin fosilsiz çelik teslimatlarını artırma konusundaki kararlılığını dile getirerek bugünkü kararın sürdürülebilirliğe yönelik ileri stratejilerini güçlendirmedeki önemini kabul etti. Planlanan tesisin yıllık yaklaşık 5 TWh olarak tahmin edilen enerji ihtiyacı, öncelikle doğrudan azaltma süreci için hayati önem taşıyan fosilsiz hidrojen üretimini karşılıyor. SSAB, LKAB ve Vattenfall iş birliği yaparak sürdürülebilir çelik üretimi ve ölçeklenebilir fosilsiz enerji kaynakları yoluyla İsveç'in rekabet üstünlüğünü korumayı amaçlıyor ve 2045 yılına kadar karbon nötr bir geleceğe doğru dönüştürmek için bir yol gösterici görevi görüyor.