Avrupa Birliği’ndeki çelik üreticileri, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılabilmesi ve rekabet gücünün korunabilmesi için Avrupa Komisyonu'ndan hurda ihracatına sınırlama getirilmesi talebinde bulundu. Avrupa Çelik Birliği, hurdanın, enerji kullanımını ve karbon emisyonlarını azaltarak çevresel hedeflere ulaşılmasına katkıda bulunduğu için stratejik ikincil hammadde olarak kabul edilmesi çağrısını yineledi. Komisyonun hurda ihracatına sınırlama getirmesi olasılığı, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu önemli hurda ithalatçılarında endişe yarattı.

Türkiye bu yılın Ocak-Eylül döneminde yüzde 6.3 artışla 14.96 milyon ton hurda ithal etti. İthalatın maliyeti yüzde 8.9 yükselip 6.3 milyar doları buldu. Türkiye’nin ithalatında en büyük kaynaklardan biri olan Avrupa Birliği’nde (AB) çelik üreticileri hurda ihracatının kısıtlanması için Avrupa Komisyonu›na baskı yapıyor. Zira karbonsuzlaşma hedeflerinin iç piyasada hurda tüketimini artırması bekleniyor.

“İkincil stratejik hammadde kabul edilmeli”

Avrupalı çelik üreticileri, bloğun sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi ve endüstriyel rekabet gücünü koruyabilmesi için Avrupa Komisyonu›ndan hurda ihracatını sınırlamasını talep ediyor. Avrupa Çelik Birliği (EUROFER), hurdanın, enerji kullanımını ve karbon emisyonlarını azaltarak çevresel hedeflere ulaşılmasına katkıda bulunduğu için stratejik ikincil hammadde olarak kabul edilmesi çağrısını yineledi.

EUROFER ve IndustriAll, Avrupa Komisyonu ve AB üye ülkelerine, “Üçüncü ülkelerde AB çevre standartlarına uyumu sağlamak ve bunların ihlal edilmesini önlemek için revize edilmiş AB atık sevkiyatı yönetmeliğinin güvenilir bir şekilde uygulanması sağlanmalı” denildi.

8 ayda 11 milyon ton ihracat AB uzun zamandır net demir hurdası ihracatçısı. Blok geçen yıl ihracatını yıllık bazda yüzde 5 artırarak 17.67 milyon tona çıkardı. Gümrük verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında bu hacimler 11 milyon tona ulaştı.

Avrupa hurda ticaretinin en önemli destinasyonlarından biri Türkiye. Çelik üretiminin yaklaşık dörtte üçünü oluşturan Türkiye’deki elektrik ark ocakları önemli miktarda hurdaya gereksinim duyuyor.