Kardemir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Özlem Bakırel ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz.
“İzmir Aliağa'da yer alan çelikhanemiz Türkiye'nin en yeni teknolojiye sahip üretim tesislerinden bir olma özelliğine sahip”
Öncelikle firmanızı tanıyabilir miyiz? Firmanızın tarihçesi ve bugünlere gelişi hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Kardemir Çelik olarak sektör yolculuğumuz 1968 yılında, kurucumuz, rahmetli babamız Nevzat Karalp’in önderliğinde Denizli’de günde 2 ton kapasiteli küçük bir işletmeyle başladı. Bugün İzmir Aliağa Çelik Üretim Tesisimizde elektrikli ark ocağıyla hurdadan kütük demir üretimi yapan Çelikhanemiz, Filmaşin ve İnşaat Demiri Üretim tesisimiz, İzmir Aliağa’da 2 adet Profil Fabrikamız ve Denizli'de Profil Fabrikamız bulunuyor. Aynı zamanda hava ayrıştırma tesisi, karbon üretim tesisi, rüzgâr ve güneş enerjisi santralleri sayesinde yeşil enerjiyle son nihai ürüne kadar üretim gerçekleştiren entegre bir kuruluşuz. Uzun mamul ürün grubunda yıllık 2,5 milyon tonun üzerindeki üretim kapasitesiyle; uzun çelik, profil, inşaat demiri, filmaşin ve kütük demir ürünleri üretiyoruz.
Ege Bölgesi’nin 10’uncu büyük sanayi kuruluşuyuz. Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında ise 110’uncu sırada yer alıyoruz. 110’dan fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatla Türkiye'nin en büyük 1000 firması sıralamasındaki konumumuzu da her geçen yıl güçlendiriyoruz. Kardemir Çelik olarak sürdürülebilirlik, kalite ve ihracat odaklı büyüme stratejisiyle Türkiye’nin ve dünyanın saygın demir-çelik üreticileri arasındaki yerimizi güçlendirirken, ülke ekonomisine ve istihdamına sağladığımız katkıyı en üst seviyeye taşımayı hedefliyoruz.
“Ege Bölgesi’nin 10’uncu büyük sanayi kuruluşuyuz”
Müşterilerinize sunduğunuz ürün ve hizmetleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?
Modern teknoloji ile donatılmış Denizli ve İzmir’deki tesislerimizde kütük demirler, yapısal çelik profiller U ve C Şekilli Profiller, I ve IPE, RSJ, güneş enerjisi çelik profilleri, ticari profiller, inşaat demiri ve filmaşin olmak üzere 10 bin farklı çeşitte ürün üretiyoruz.
Ağırlıklı olarak hangi sektörlere yönelik üretimleriniz var?
Kardemir Çelik olarak çeşitli endüstriyel sektörlere yüksek kaliteli çelik ürünleri sağlamaktayız. Özellikle inşaat, otomotiv, enerji ve makine sanayi, çelik konstrüksiyon sanayi gibi ağır sanayi sektörlerine hizmet veriyoruz. Çeşitli çelik kalitelerinde profiller, inşaat demiri ve özel kalite çelikler imal ediyoruz. Türkiye'deki ve yurt dışındaki taleplere cevap verebilecek nitelikte özel ürünler ve çeşitli çelik ebatlarını üretebilmekteyiz.
Bizlere fabrikanızdan, üretim tesisinizden ve yıllık üretim rakamlarınızdan bahseder misiniz?
İzmir Aliağa'da yer alan çelikhanemiz Türkiye'de alanında en yeni teknolojiye sahip üretim tesislerinden bir olma özelliğine sahip. 60 bin metrekare kapalı ve 185 bin metrekare açık alanda kurulu, 1.200.000 ton/yıl üretim kapasiteli tesisimizde elektrikli ark ocağı ile hurdadan kütük demir üretimi gerçekleştiriyoruz. Tesisimizde Fescon sistemine sahip 100 tonluk elektrikli ark ocağı bulunuyor. Bu özel atık ısıdan geri dönüşüm sistemi sayesinde üretimde %15 ile %30 arası enerji tasarrufu sağlıyoruz. Çelikhanemiz ile aynı lokasyonda yer alan filmaşin ve inşaat demiri üretim tesisimiz yıllık 600.000 ton/yıl üretim kapasitesine sahip. Türkiye'nin en uzun filmaşin ve inşaat demiri soğutma hatlarından birine sahip olan tesisimiz üretimden paketlemeye tamamen otomasyon ile ilerliyor. Üretimden çıkan tüm ürünler eş zamanlı olarak barkotlu sistemde etiketleniyor ve tartılıyor. Tesisimizin iki ayrı noktasında torna ve dik işlem tezgahlarının bulunduğu metal işleme üniteleri de yer alıyor. Tüm ürünler, üretim sürecinde ve sonrasında ileri teknolojili ekipmanların yer aldığı iki adet özel fizik ve kimya laboratuvarlarında test süreçlerinden geçiyor. Profil demir üretimimizi ise Denizli ve İzmir'de yer alan 3 üretim tesisimizde gerçekleştiriyoruz. Denizli ve İzmir Profil Demir Üretim Tesislerimizin toplam yıllık üretim kapasitesi 700.000 ton. Tesislerimizde istenilen ebat ve kaliteye göre 10.000 kaleme varan ürün çeşidi ile milimetre ve inç bazında üretim yapabiliyoruz. Karbon üretim tesisimiz yıllık 40.000 ton kapasiteyle üretime devam ediyor. Hava Ayrıştırma tesisimiz ise 47.500.000 Nm3/yıl Gaz Oksijen, 26.000.000 Nm3/yıl Gaz Azot ve 1.380.000 Nm3/yıl Gaz Argon kapasiteye sahip.
2023 yılında 682 bin ton kütük demir, 451 bin ton profil demir, 267 bin ton filmaşin ve inşaat demiri üretimi gerçekleştirdik. 2024 yılının ilk yarısında ise 422 bin ton kütük demir, 232 bin ton profil demir, 197 bin ton filmaşin ve inşaat demiri üretimi gerçekleştirdik. Tesislerimizde kapasitelerimizin %60’dan fazlasını kullanmış durumdayız. Üretimimizi geçtiğimiz yılın üzerinde bir rakamla kapatmayı hedefliyoruz.
“Aliağa tesisimizde elektrikli ark ocağı ile hurdadan kütük demir üretimi gerçekleştiriyoruz”
Kardemir Çelik olarak hangi ülkelere / bölgelere ürün ihraç ediyorsunuz? İhraç pazarlarınız hangileri?
Kardemir Çelik olarak 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde ciromuz 8,9 milyar TL olarak gerçekleşirken, ciromuzun 3,3 milyar TL'si yurt dışı satışlardan oluştu. 110'dan fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatla Türk çeliğinin kalitesini dünyaya taşıyoruz. İhracattaki başarımız sayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçı sıralamasında 121'inci sırada yer alıyor. Ege Bölgesi'nin ise en büyük 10'uncu ihracatçısıyız. Yatırımlarımızla global arenadaki yerimizi daha da sağlamlaştırmayı hedefliyoruz.
2024 yılı firmanız açısından nasıl geçiyor? Yılsonu için öngörüleriniz neler?
Dünya ham çelik üretimi, 2024 yılının ilk yarısında geçen yıla göre aynı seviyeyi koruyarak 954 milyon ton seviyesinde kaldı. Aynı dönemde Türkiye’nin ham çelik üretimi %16,9 artışla 18,6 milyon tona ulaştı. Çelik üretiminde dünyada bir yavaşlama yaşanırken, Türkiye’de artışını sürdürüyor. Türkiye'nin dünya pazarlarına çelik ihracatı ise 2024 yılı Ocak-Eylül döneminde 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 10,7 artarak 12,2 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Kardemir Çelik olarak bizim de profil demir, filmaşin ve inşaat demiri ile kütük demir üretimimiz 2023 yılında toplam 1 milyon 401 bin tonu geçti. Toplam üretimimizin, Türkiye'nin ham çelik üretimi içindeki payı ise yaklaşık yüzde 4,2 civarında oldu. 2023 yılında ciromuz 11,6 milyar TL olarak gerçekleşirken, 2024 yılının ilk 6 aylık döneminde ise ciromuz 8,9 milyar TL, net karımız ise 780 milyon TL’yi aştı. Bin 250’nin üzerinden çalışanımız ve üretim gücümüzle 2024 yılını geçmiş yıllarda olduğu gibi başarıyla tamamlamayı hedefliyoruz.
Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi planladığınız bir projeniz veya yatırımınız var mı? Varsa neler?
Kardemir Çelik olarak yatırım seven bir şirketiz. Kurulduğumuz günden beri tesislerimizin en modern teknoloji sahip olması için yenilikleri takip ederek modernizasyon yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Mevcut çelikhane ve haddehane tesislerinde üretilen ürün çeşitliliğinin artırılması ve üretim kapasitesinin geliştirilmesi amacıyla tesislerimizde modernizasyon ve kapasite yatırımları yapmayı planlıyoruz.
İzmir Aliağa'da 19,7 MW gücünde Bozyaka RES'imiz bulunuyor. Elektrik üretimi yıllara bağlı olarak değişmekle beraber yıllık 55 milyon KW elektriği yenilenebilir enerji kaynağı olarak sağlıyoruz. Aliağa'da hayata geçirdiğimiz 4 MW’lık güneş enerjisi santralini de Ekim ayında devreye almayı planlıyoruz. Böylece toplam enerji üretim kapasitemizi 24 MW’a çıkarmayı hedefliyoruz. Bununla birlikte projelerine başladığımız GES, RES ve atık ısı yatırımlarımız bulunuyor. Denizli'de 2 MW büyüklüğünde GES ile beraber her biri 1 MW büyüklüğünde iki farklı atık ısı dönüşüm yatırımımız mevcut. Çelikhane tesisimizin bulunduğu arazide 10,80 MW büyüklüğünde ve Denizli'de 3,60 MW büyüklüğünde iki farklı RES hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Bozyaka RES ve GES santrallerimizden oluşan 9 MW büyüklüğünde hibrit enerji santrali projemiz de bulunuyor. Bu yatırımlarımız sayesinde üretimde ihtiyacımız olan elektrik ihtiyacını kendi ürettiğimiz yenilenebilir enerjiden karşılayarak sürdürülebilirlik hedeflerimize ulaşmayı ve enerjide bağımsız hale gelmeyi amaçlıyoruz.
“Aliağa'da hayata geçirdiğimiz güneş enerjisi santralini devreye alacağız”
Dijitalleşme yolculuğumuza da hızla devam ediyoruz. Tüm iş süreçlerimizde güncel gelişmeleri takip ederek üretim hatlarını ve yardımcı operasyonları dijital dönüşüm stratejilerimizde ele alarak yatırımlar gerçekleştiriyoruz. Üretimden tedarik zincirine, satıştan insan kaynaklarına kadar tüm operasyonel süreçlerimizi dijitalleştirecek ve tek bir platformdan yönetebilecek ERP sistemine geçiş yaptık. Bu sayede süreçleri daha hızlı, verimli ve izlenebilir hale getireceğiz. Gerçek zamanlı veri takibi ile de karar alma süreçlerimizi hızlandırmayı hedefliyoruz.
Sermaye Piyasası Kurulu'nun onayına bağlı olmak üzere halka arz için ilk adımı attık. Hedefimiz; halka arzla birlikte üretim kapasitemizi ve ürün çeşitliliğimizi artırıp başarımızı daha üst seviyelere taşımak. Halka arzdan elde edileceğimiz fonu işletme sermayemizin güçlendirilmesi, yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımız ve üretim tesisi yatırımlarının finansmanında değerlendireceğiz.